Turkiet – fortsättning utflykt

Efter lunchen så var det äntligen dags att nå målet med dagens resa, Pamukkale.
Från bussen så såg det verkligen ut som snö, även om det kallas bomullsborgen.


Solresor
Inte snö.

Väl på plats fick vi lite förhållningsregler och en snabb historielektion. Vi fick bara gå på ett speciellt område på kalkstenen. Mycket har visst förstörts av bl.a. turister, vissa har brutit loss kalkbitar och vi blev informerade om att det var absolut förbjudet. Området växer med ca 2 cm per år, om ca 20 000 turister besöker området dagligen och tar med sig en kvadratcentimeter, ja, då blir det inget kvar till slut. Det borde vara självklart, och vem har en kalksten på bokhyllan hemma? Ja, förmodligen samma pucko som har en bit av ett vackert korallrev bredvid kalkstenen.

Guider SolresorVår svenska guide och vår lokalguide.

Här får vår grupp en första skymt av ett världsarv.

Solresor
Bilden här under visar hur vansinnigt vackert det är där. Det här området fick man inte gå på, utan vi fick stå på gångvägen och förundras över vad naturen kan skapa.
Vattnet kommer från berget och det var nästan lika varmt som luften runtomkring oss.

SolresorOtroligt vackert.

Filmen nedan gör det inte rättvisa, men ni får iaf en liten överblick. (Måste lära mig att ställa in filmfunktionen ordentligt.)

Efter ytterligare lite promenerande och lite mer information från guiden så kom vi fram till stället där turisterna får ”bada”. Vattnet är som högst knädjupt. Det tråkiga var att vi fick bara 2 timmar på oss att utforska stället. Det är alldeles för lite tid. Alldeles för lite. 😦

SolresorPamukkale med utsikt mot staden nedanför.

Jag vadade bara lite snabbt där man fick ”bada”, det var så sinnessjukt mycket folk att det gick knappt att gå och vi ville se mer än bara det. Pamukkale är inte bara kalksten med vackra bad utan på nästan samma yta ligger Hierapolis, en antik grek-romersk stad.

Solresor, badar fötternaVi försökte lite snabbt att svalka fossingarna från i en liten ström bäck av bergsvatten. Det gick inte så bra, det var ungefär samma temperatur som luften. Dvs runt 40 grader. Det är mammas knubbiga fot ni ser till vänster. 😛

Vi slog oss samman med ett par från södra Sverige, Lund om jag inte minns helt fel. Jörgen och Erika. Vi beslutade oss för att vi ville se den stora kyrkogården i utkanten av Pamukkale. Efter att ha missat en shuttlebus så kollade vi snabbt på Kleopatras bad och konstaterade att det var nog inte värt att betala 100 sek för att få bada där. Det var så fullt med turister att det såg ut att vara svårt att röra sig.
På väg ut så såg vi att vi missade ytterligare en buss, så apostlahästarna fick ta oss till norra necropolis.

Här kan man se lite gamla gravar bland kalkstenen.

Mycket har förstörts över tiden, vilket man kan förvänta sig. Turkiet drabbas dessutom av jordbävningar ganska regelbundet då landet ligger på kanterna av 3 stycken kontientalplattor.

SolresorNästan framme vid necropolis.

Nu blir det dags för en ny paus. Det finns så många bilder jag vill visa er, men först måste de förminskas och pysslas lite med och det tar tid. Dessutom vill jag inte ha allt för stora inlägg med allt för många bilder.

Annonser

Om nsslan

Mitt liv i allmänhet.
Det här inlägget postades i Resa, Vardag och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Turkiet – fortsättning utflykt

 1. accazblogg skriver:

  Rolig läsning och många fina fina bilder! Har googlat lite om Pamukkale tidigare men hade inte en aning om att det var så mycket mer än kalkklipporna. =)

  • nsslan skriver:

   Tack, tack. 🙂

   Jag visste inte heller om att det fanns mer än själva klipporna innan jag satte mig på bussen, så jag blev positivt överraskad i den bemärkelsen. Jag tycker att det är så häftigt att gå omkring på sådana ställen. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s