Attendo och deras försvarsbrev

Har ni läst dn’s artikel om den demenssjuke mannen som bor hos Attendo?
Om inte så finns den HÄR.

Nu har Attendo gått ut med ett försvarsbrev, som ni hittar HÄR.
Jag är ingen expert på demensvård men jag ställer mig lite undrande till vissa saker.
Först och främst sekretessen, nu är jag ingen expert där heller, men har de verkligen rätt att uttala sig så intimt om en, så kallad, brukare? Måste de inte ha tillstånd för det även om DN har gjort en egen artikel? Känns märkligt, det tycker iaf inte att de har gjort något fel vilket man också kan läsa om på deras sida.
De påpekar att denna brukare har försämrats i sin sjukdom och har sedan i januari tillsyn varje timme, där medger de att de har brustit i sina rutiner men att de har vidtagit åtgärder. Det står inte när de vidtagit dessa åtgärder. Efter att brukaren föll kanske?
De hävdar även att trots denna täta tillsyn, som de nu åtgärdat, så kan brukaren hinna smutsa ner sig med tex. avföring. Läser man då DN’s artikel så påstår dottern att avföringen varit intorkad. Då kan denna timmesintervall alltså in ha varit igång?
Hur har de inte kunnat upptäcka de fuktsår mannen fick av blöjorna om han, som det står i deras försvar, duschat dagligen?

Nu klipper jag och klistrar lite, från samma länk som ovan hos Attendo.
”Verksamhetschefen har även erbjudit anhöriga möten för vårdplanering vid olika tillfällen, för att verksamheten och de anhöriga tillsammans ska kunna planera omsorgen om den boende. Några av dessa erbjudanden har dock avböjts.”
I klartext då. De anhöriga har varit på några möten som chefen föreslagit men inte alla. Hur många möten behöver de anhöriga egentligen gå på för att omsorgen ska fungera?

Sedan till den stora frågan enligt mig. I all text ovanför stycket så får de brukaren att verka som en mycket dement man med stora svårigheter att ta hans om sig själv, MEN, han får själv besluta att rörelselarmet skall vara frånkopplat när han är uppe och rör på sig. Varför?
Varför får han, som nu är så oförmögen att ta hand om sig själv, få bestämma över en så viktig sak som rörelselarmet?

En del av slutklämmen. Klipper och klistrar igen från ovan nämnda länk.

”I de allra flesta delar handlar det inte om att fel begåtts, utan om det tragiska som följer med att en person insjuknar i demenssjukdom.”
Här skyller de nästan allt på brukaren och undertonen är att familjen inte förstår vad det innebär att han är dement.

Jag blir upprörd. Jag blir faktiskt det.
Upprörd över att sådant här händer, upprörd över att företaget skriver en sådan ”dementi” och upprörd över att de antyder att familjen inte förstår.

Annonser

Om nsslan

Mitt liv i allmänhet.
Det här inlägget postades i Funderingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s